Saturday, November 27, 2010

Perbetul persepsi salah terhadap Islam: Yusof

YUSOF memberi ceramah kepada  pelajar Universiti Islam Antarabangsa, semalam.

YUSOF memberi ceramah kepada pelajar Universiti Islam Antarabangsa, semalam.

Konsep keamanan, kedamaian perlu dilihat secara mendalam


KUALA LUMPUR: Aktivis kemanusiaan yang juga pendakwah antarabangsa, Dr Yusof Islam, berkata konsep keamanan dan kedamaian adalah perkara yang perlu dilihat secara mendalam dan menyeluruh kerana menjadi matlamat kesejahteraan kehidupan manusia.

Sambil merujuk dirinya, bekas penyanyi popular Britain pada 1970-an dan lebih dikenali sebagai Cat Stevens sebelum memeluk Islam, berkata demi mencari perdamaian, beliau memilih jalan dakwah kerana melaluinya persepsi yang salah terhadap Islam, khususnya yang dilemparkan Barat, dapat diperbetulkan.

“Pandangan serong itu perlu diperbetulkan. Ada lagi yang berpandangan Islam adalah musuh kepada agama lain kerana persepsi salah yang sengaja digembar-gemburkan.
“Justeru, bagi saya dakwah adalah senjata bagi menangkis tohmahan itu. Dakwah juga sebahagian daripada Islam kerana kita mengajak manusia ke arah kebaikan. Mesej Islam adalah benar dan ajarannya cukup harmoni.

“Tetapi apabila berdakwah kita perlu bercakap kepada masyarakat Islam terlebih dulu sebelum mengajak yang lain kerana itu menjadi keutamaan kerana ia akan menggalakkan perkongsian ilmu dan interaksi sesama Muslim,” katanya ketika menyampaikan tazkirah selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), dekat sini, semalam.

Yusof bersama isteri, Fauzia Mubarak Ali juga berkesempatan bertemu Seri Paduka Baginda Yang di-pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah, kelmarin, selain turut mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor di Putrajaya, semalam.

Terdahulu ketika ditemuramah pada program Malaysia Hari Ini yang disiarkan stesen TV3 pagi semalam, Yusof turut memberikan pandangan beliau mengenai konsep hiburan mengikut perspektif dalam medium dakwah.

Katanya, muzik itu adalah sesuatu yang cukup harmoni dan ia membentuk kedamaian dan keindahan hidup di dunia ini kalau digunakan dengan cara yang betul.

“Ketika ini masyarakat dunia sudah mulai bosan dengan peperangan dan bosan dengan isu politik dan untuk itu nilai muzik yang harmoni perlu ada,” katanya.

Preaching can change perception on Islam: Yusof

(From left) Wife of Yusof Islam, Fauzia Mubarak Ali, Dr Sheikh Yusof Islam, Datuk Seri Najib Tun Razak and wife, Datin Seri Rosmah Mansor.
KUALA LUMPUR: A comprehensive study on the concept of peace and harmony was crucial as it served as the purpose of life, said humanitarian and preacher Dr Yusof Islam.

Yusof, who was known as Cat Stevens before converted to Islam said before he converted and in the midst of searching for a peaceful mind, he has chosen to preach because through this way the wrong perception on the religion especially in the western societies could be corrected.

“For me, preaching was part of Islam because it brings us towards the right path. The message from Islam was true and the teaching was on harmonious.

“However, when we preach we should have first talk to the Islam community because it encourage interaction and knowledge sharing,” he said at the tazkirah after solat at Masjid Sultan Haji Ahmad Shah today.

Earlier at Malaysia Hari Ini, a TV3 programme, the former song writer and singer said music was a harmony element which was able to show peace and the beauty of life if it was used properly.

“When the world was tired of the war and politic issues, there is when the harmonious music should play out,” he said.

He added that Malaysia was a unique place where Asian communities with different races and religions are living in peace and harmony, at the same time preserving the traditions and growing with the new technologies.


Yusof together with his wife, Fauzia Mubarak Ali were also meeting Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and wife Datin Seri Rosmah Mansor today.