Tuesday, June 02, 2009

Utusan , senjata China Komunis dan peluru berpandu

Utusan Malaysia dikatakan kena tegur dengan Muhyidin berkatan isu 'kaum pendatang' ketika sentimen anti-komunis dan anti-Chin Peng menjadi bahan modal untuk mengapi-apikan semangat Melayu terancam dsbnya.

Membaca artikel Potensi beli senjata China tulisan Herman Hamid, kita dapat mamahami yang kerajaan sedang merancang untuk membeli senjata dari China, sebuah negara komunis yang menyokong perjuangan Chin Peng.

Mungkin seseorang sedang berusaha untuk mendapat habuan komisen lumayan seperti Razak Baginda, dan siapakah 'penterjemah' yang di gunakan dalam perundingan? Herman memetik kata-kata penganalisis pertahanan bernama Datuk Muhammad Hamzah.....

Menarik bila Herman mengatakan, tidak menghairankan kerana hubungan dagang antara kerajaan Melayu silam dengan China terjalin beratus tahun lalu khususnya pada era Kesultanan Melayu Melaka.

Justeru ramai yang melihat, sudah sewajarnya hubungan dagang ini memasuki satu era baru dengan tidak lagi hanya terikat dengan produk tradisi sebaliknya mula mengimport kelengkapan pertahanan dari China.
Sistem pertahanan jarak dekat FN-6 Vshored yang dibeli oleh Malaysia dari China ini merupakan antara teknologi pertahanan canggih yang dibangunkan oleh negara berkenaan.

Petikan:-

Antara keperluan semasa bagi Malaysia ketika ini ialah sistem pertahanan udara jarak sederhana melibatkan peluru berpandu anti pesawat untuk melindungi aset strategik negara seperti pangkalan udara.

China dalam hal ini menawarkan pakej sangat kompetitif berbanding tiga negara pengeluar lain melalui KS-1A MSAM mereka yang mampu melancarkan peluru berpandu sejauh 60 kilometer.

Katanya, harganya juga lebih murah kira-kira 20 peratus selain pakej penyelenggaraan yang rendah manakala negara pengeluar lain tidak mampu mencecah jarak sejauh itu.

''Sebenarnya persetujuan secara prinsipnya telah dilakukan antara Malaysia dan China pada tahun 2004 hasil lawatan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi ke China namun ia masih belum dimuktamadkan.

''Persetujuan itu akan melibatkan perpindahan teknologi untuk FN-6 yang telah dibeli Malaysia dan ia tawaran menarik berbanding negara pengeluar lain yang agak lokek dengan perpindahan teknologi,'' ujarnya.

Bagi Muhammad, pembelian senjata dari China adalah satu agenda baik untuk dipertimbangkan kerajaan atas pelbagai faktor sama ada teknikal, kewangan, perpindahan tekonologi, politik mahu pun strategik.

''Sebenarnya pegawai tertinggi pertahanan Malaysia telah didedahkan dengan industri pertahanan China sejak dua dekad lalu. Banyak lawatan dilakukan dan mereka melihat sendiri kemampuan senjata China dari siri ujian.

''Saya percaya selain KS-1A, Malaysia juga boleh mendapatkan aset lain yang masih diperlukan seperti jet latihan dan kapal laut yang pada saya ia cukup berbaloi dengan wang yang dibelanjakan,'' ujarnya.

Sejarah menunjukkan China berbeza dengan Barat yang sentiasa cuba menjadi kuasa imperialis untuk mengawal apa yang dilihat penting untuk mereka.

Malah rekod hubungan China dengan negara dunia ketiga, negara Islam serta Asia yang lain cukup menunjukkan satu suasana keselesaan untuk Malaysia meningkatkan pembelian aset pertahanan dari negara itu.

Maka pembelian kelengkapan pertahanan dari China adalah satu pilihan yang dilihat sebagai amat strategik untuk Malaysia selain efektif daripada segi kos.2 comments:

dr. ibn ysf said...

salam...

we failed miserably to transfer any major technology between proton and mitsubishi while we had thousands of japanese graduates in malaysia who speak and read fluent japanese and even manage to passed the japanese universities with flying colours!!!!!

this is again just another hoax.... or it might be coming true with the local chinese benefitting 100% from it ... with new scholarship and well paid job....

maybe the next thing to do by the ministry of defense is to start advertising new recruits/staffs with a simple slogan ----- CHINESE ONLY -------
or maybe another one ---- THOSE WITH MUSLIM FAITH DO NOT APPLY ---- since all the transactions will take place in china and halal food is hard to come by...
or maybe at least like the adds in the paper alway says ------- MANDARIN COMPULSORY -------

Semut Api said...

amboi sedap nya dr ngutuk.. tuduhan melulu tu.. tak ilmiah...