Sunday, May 03, 2009

Batu Muzdalifah kembali dari Malaysia

Dari akhbar Madinah.

Seorang rakyat Malaysia yang terbawa balik batu melontar dan hanya menyedari sebaik tiba di rumah. Beliau terus menghantar balik batu tersebut melalui kiriman pos.

Beliau meletakkan dalam kotak dengan wang tunai SR10 dan menghantar kepada Pengarah kota suci Makkah, Abdulmohsen Redadi. Beliau meminta pengarah tersebut membayar SR10 sebagai tambang teksi untuk menghantar batu itu ke tempat asalnya di Muzdalifah.

Abdulmohsen menghantar sendiri batu tersebut ke Mudzalifah kemudian membalas balik surat haji dari Malaysia itu berserta SR10, senaskah Quran dan tasbih.

(Terjemahan rambang melalui Google...)

حجر من مزدلفة يعود إليها “معطَّرًا” من ماليزيا


الخميس, 29 يناير 2009
طالب الذبياني - مكة المكرمة تصوير: علي بخيت

أعاد حاج ماليزي حجرا صغيرا من بقايا الحصى التي رمى بها الجمرات أثناء وجوده لأداء الفريضة، حيث اكتشف بعد وصوله وطنه وجود هذا الحجر في حقيبته فأصرَّ على إعادته مرة أخرى إلى مزدلفة، فقام بجلب علبة زجاج صغيرة ذات قيمة ونظَّف الحجر وعطَّره ووضعه داخل العلبة ثم كتب رسالة إلى مدير بريد العاصمة المقدسة وأرفقها بمبلغ 10 ريالات طلب من مدير البريد أن يدفعها لسائق سيارة أجرة لإعادة الحجر إلى مكانه. وقام مدير بريد العاصمة المقدسة عبدالمحسن بن سلمي الردادي شخصيا بإيصال الأمانة «الحجر» إلى مزدلفة وكتب رسالة لذلك للحاج وأعاد إليه الريالات العشرة ومعها مصحف ومسبحة.
وتبيَّن أن الحاج كان

7 comments:

Pp said...

apakah pengajaran dari cerita ini?
- that one good deed begets another good deed?
- that we should never bring back batu mudzalifah?
- that when someone send us a mail, we should always reply?

pp

nooryahaya said...

asm, bagi saya pagajarannya ialah; Mekah tu Tanah Haram, tak boleh bawa apa pun balik dari sana, kecuali kalau beli. ie beli sejadah, tasbih etc buat ole ole. pasir, batu semua tak boleh bawa balik. sebab kalau bawa balik, nanti jadi susah kita. batu itu akan minta dihantarkan balik ke Mekah.
http://nooryahaya.blogspot.com/2009/01/story-from-my-mother-x-mecca-and.html
and,
http://nooryahaya.blogspot.com/2009/01/story-from-my-mother-iix-harimau.html
My mother told me that it’s forbidden to bring anything back from Mecca, small stones, mugs and plates that’s being used to serve the hajjis there, or even rubbish. All those small stones and sands that is stuck to your shoes has to be picked off and/or washed away, or simply leave your shoes behind.
But if you buy things there and bring it home, that’s okay.

azie2121 said...

Salam

Bagi saya, tidak ada sebarang pengajaran dari cerita tersebut. In this case, pengajaran (lesson) is about what happens when you do or dont do something. Not what you believe in. Cerita tersebut adalah sebuah kisah mengenai kepercayaan seseorang terhadap sesuatu.

Samada kepercayaannay betul atau tidak, itu isu lain pula.

Thank you

Ijat said...

azie2121,

kalau mcm tu pandangan sedara..ada rezeki ke mekah nanti cubalah bawa balik batu, pasir or whatsoever yg sedara rasa nak bawak balik. ckp jgn pakai logik akal aje. musibahnya dahsyat nanti. so, byk2 la membaca kisah2 n teladan dari tanah suci. sorry to say la, pemikiran ko terlalu liberal.

azie2121 said...

Sdr Ijat

Mungkin Sdr Ijat kurang atau tidak faham dengan posting saya. Saya nasihatkan Sdr meneliti betul-betul posting sebelum kita sama-sama membazir masa kerana kelalaian yang kecil. Saya yakin jika Sdr memahami posting saya, Sdr akan merasa bahawa posting Sdr Ijat itu agak tidak terkeluar dari konteks.

Inilah kelemahan ramai di antara kita (mungkin bukan Sdr): terlalu mengikut emosi sehingga sehingga tercampak jauh dari batas perbincangan sebenar.

Sdr: BACA BETUL-BETUL. Kalau masih tak faham, saya akan jelaskan kemudian sebiji-biji dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang lebih jelas. :)

salam

azie2121

azie2121 said...

Pembetulan kepada posting saya sebelum ini:

"Saya yakin jika Sdr memahami posting saya, Sdr akan merasa bahawa posting Sdr Ijat itu AGAR tidak terkeluar dari konteks."

Maaf, terima kasih.

azie2121

azie2121 said...

I'm glad that Ijat had got my point :)

azie2121