Sunday, March 15, 2009

Apa misi dan visi calun-calun Timbalan Presiden United Malay National Organisation

Hak Raja, Melayu agenda calon Timbalan Presiden

Nurul Adlina Kamaludin serta Rohaniza Idris

PEMILIHAN jawatan Timbalan Presiden Umno bakal diadakan kurang dua minggu lagi. Persaingan sengit tiga penjuru ini turut mengundang spekulasi seperti soal kompromi. Apakah ini benar? Ketua Biro Berita Harian Melaka, Amirullah Andi Nur dan wartawan Berita Minggu, Nurul Adlina Kamaludin serta Rohaniza Idris menemui tiga calon yang bertanding, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Ali Rustam dan Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Tan Sri/Datuk Seri sudah menemui ramai perwakilan setakat ini. Apakah isu atau kebimbangan yang paling banyak disuarakan mereka.

Muhyiddin:Dalam pertemuan yang dianjurkan, saya menjelaskan situasi dan keadaan politik negara khususnya Umno. Saya jelaskan dalam situasi yang mencabar ini yang mana Umno menghadapi keadaan sukar ini dan wujud kebimbangan Umno tidak mendapat sokongan seperti dulu, masyarakat Melayu dilihat berpecah dan masyarakat bukan Melayu pula sudah beralih sokongan kepada pembangkang. Ini semua saya sudah jelaskan kepada perwakilan. Saya juga jelaskan pemilihan kali ini penting kerana perwakilan juga akan menentukan masa depan negara. Jadi maknanya, perwakilan jangan terpengaruh dengan faktor lain selain memikirkan masa depan negara, kepemimpinan yang membantu Datuk Seri Najib Razak menghadapi zaman yang mencabar, politik, ekonomi, sosial dan hubungan kaum. Itu saya sudah jelaskan. Nampaknya reaksi baik dan perwakilan faham situasi berkenaan.

Akar umbi menyatakan mereka mahukan perubahan dan pembaharuan dalam Umno. Ada juga perwakilan yang menyatakan kebimbangan dengan apa yang berlaku dan mereka menyambut baik proses peralihan kuasa. Perwakilan juga bangkitkan isu yang mereka bimbangkan kes seperti di Perak dan masalah serta isu sensitif menyentuh hak orang Melayu, agama Islam dan kuasa Raja-Raja yang dibangkitkan parti pembangkang atau pihak tertentu. Pada masa sama, perwakilan menanyakan tindakan bakal diambil dan persoalkan mengapa tindakan lambat dibuat.

Ali:

Perwakilan mahu hak orang Melayu terus dipertahankan, selain memperkukuhkan kedudukan masyarakat Melayu. Selain itu, berkaitan dengan masa depan orang Melayu dalam penguasaan politik dan pentadbiran negara yang kini kian terhakis, isu kedudukan agama Islam di negara ini, institusi Raja-Raja Melayu yang tidak dihormati, hak pemilikan tanah, isu bahasa Melayu yang masih belum selesai dalam sistem pendidikan negara, isu ekonomi seperti sara hidup, kemiskinan, Dasar Ekonomi Baru yang belum mencapai matlamat sepenuhnya.

Selain itu, mereka juga tidak puas hati dengan sesetengah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang mana jawatan penting di situ, banyak disandang di kalangan mereka yang memihak kepada pembangkang. Mereka mahu konsep parti yang menguasai kerajaan dilaksanakan sepenuhnya dan bukan sebaliknya. Di samping itu, perwakilan juga mahu kita mengamalkan sikap mesra rakyat, manakala BN dan Umno harus mempunyai hubungan yang sentiasa baik. Mereka mahu sebarang isu dibincang secara dalaman dan bukan menerusi debat terbuka. Mereka juga mahu kita konsisten dalam membuat keputusan, bukan hari ini kata tak boleh, esok dilaksanakan pula. Semua dasar parti perlu dilaksanakan. Ada juga yang mahu, tindakan tegas diambil terhadap Karpal Singh kerana menghina Sultan Perak.

Muhammad:


Ramai yang risaukan perpecahan di kalangan orang Melayu. Perpecahan ini menjadi isu paling besar sekali. Mereka bimbang dengan sikap orang Melayu yang boleh berpecah-belah dan tidak taat setia kepada Raja. Sebenarnya dalam darah orang Melayu, mengalir semangat pantang derhaka. Oleh itu, amat rugi jika kita terus berpecah- belah kerana bangsa Melayu adalah bangsa teras di negara ini. Orang Melayu mesti bersatu seperti dalam slogan Umno 'Bersatu, Bersedia, Berkhidmat' yang menekankan soal bersatu ini. Bersatu itu menjadi kunci atau asas parti. Jika kita lihat cabaran dulu lagi getir. Bayangkan pada tahun 1946, arwah Datuk Onn Jaafar, berbasikal ke ceruk rantau seluruh negara untuk menyeru orang Melayu bersatu. Masa itu tiada lebuh raya atau kemudahan lain. Datuk Onn terpaksa menaiki basikal guna jalan darat, naik feri, menyeberangi sungai semata-mata mahukan orang Melayu bersatu. Ini kerana jika orang Melayu berpecah belah pada masa itu, ia hanya membolehkan orang Inggeris menjajah dan memerintah negara. Orang Melayu ketika itu juga ada yang tidak berpendidikan, tetapi bangsa Melayu sambut seruan Datuk Onn untuk bersatu. Sekarang, perkara itu berlaku lagi dan ramai yang risaukan keadaan ini. Jadi hari ini, Umno mesti berupaya menjaga orang Melayu. Umno mesti berupaya menjadi penjaga orang Melayu kerana Umno sememangnya dilahirkan atas kehendak bangsa Melayu untuk memerdekakan dan memajukan negara. Umno juga pada masa ini perlu memastikan orang Melayu bersatu untuk meneruskan usaha membawa bangsa ini ke puncak kejayaan. Sudah pasti, hanya Umno yang boleh melaksanakannya.

Apakah benar sudah ada pakatan atau kompromi berhubung jawatan ini bagi mengelak perpecahan dalam parti.

Muhyiddin:


Pernah beberapa minggu lalu ada pihak mahu mencadangkannya. Saya bersedia setiap masa kalau ada usaha atas dasar ia membawa kebaikan kepada parti dan mengelakkan perbalahan, serta atas persefahaman dan persetujuan bersama, bukan seorang dua. Saya bersedia, tetapi ini mesti persefahaman bersama. Kalau tiada, kita hadapi proses pemilihan macam biasa asalkan tiada fitnah, tohmahan, tuduh menuduh, keluar buku macam-macam mengata kita, khidmat pesanan ringkas (SMS) memburukkan pemimpin yang bertentangan dengan etika. Ini proses penawaran diri untuk bertanding jawatan dan berkhidmat kepada parti. Itu pendekatan yang harus kita gunakan.

Ali:


Bagi saya ini sekadar khabar angin, ia tidak tepat.

Muhammad:


Saya fikir ini adalah kata yang diketengahkan oleh pihak tertentu. Saya sendiri tidak tahu dari mana mereka mendapat berita ini. Sebenarnya tidak ada sebarang pakatan atau kompromi mengenainya. Biarlah semua calon yang bertanding itu masuk ke gelanggang dan bertanding. Biarlah perwakilan memutuskannya dan kita serahkan kepada Allah. Biarlah perwakilan membuat pilihan mereka.

Apa pendapat Tan Sri/Datuk Seri berhubung gesaan penstrukturan semula Umno, termasuk mewujudkan dua jawatan Timbalan Presiden, seorang di dalam Kabinet dan seorang lagi bertindak sebagai pemerhati kerajaan.

Muhyiddin:


Perwakilan tidak membangkitkan isu berkenaan kerana penstrukturan semula ini saya yang bangkitkan. Saya tidak ada mendengar cadangan supaya dua jawatan Timbalan Presiden diwujudkan. Saya tidak tahu jika ada cadangan seumpama itu. Apa yang pastinya, saya sudah jelaskan mengenai penting jawatan Timbalan Presiden mengikut konvensyen dan tradisi yang juga menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri. Sebab itu, semua keputusan yang dibuat perwakilan bukan hanya penentu kepada parti, tetapi kepada negara.

Justeru, perwakilan perlu bijak dan matang membuat keputusan dan tidak terpengaruh kepada politik wang dan sebagainya. Ini yang saya sebutkan. Saya juga jelaskan kepada perwakilan dengan keadaan yang dihadapi dan apa yang perlu perwakilan faham mengenai pemilihan jawatan Timbalan Presiden ini. Ini saya jelaskan bukannya perwakilan yang bangkitkan dan kini sudah ada reaksi daripada perwakilan. Apa yang saya nyatakan bukan untuk memberi kefahaman saja kepada perwakilan malah lebih daripada itu supaya ada rasa bimbang dan takut mengenai senario sekarang yang belum dapat diperbaiki. Kita mahu Umno diperkukuhkan dan jika perlu ada penambahbaikan atau pembaharuan. Kita tidak boleh bertindak seperti biasa dan perlu faham landskap politik yang sudah berubah dan harapan rakyat yang baru serta kehendak golongan muda. Pemimpin parti pula tidak boleh bongkak, sombong dan tidak boleh bersikap tidak mesra pengundi.

Ali:


Pada saya perkara itu tak relevan dibincangkan buat masa ini. Ia mungkin sesuai dibincangkan dalam mesyuarat agung akan datang.

Muhammad:


Dari semasa ke semasa, Umno tidak statik. Parti dan kita sentiasa berdepan perubahan dan perlu menyesuaikan diri dengan keadaan. Umno sudah melalui banyak pembaharuan sejak tahun 1946. Kalau kita lihat, pemilihan parti itu juga melalui proses yang pelbagai. Dulu pemilihan setiap tiga tahun, Majlis Tertinggi dulu pula setiap tahun tapi sekarang sudah ubah kepada tiga tahun. Dulu tiada Pergerakan Puteri, sekarang sudah ada. Macam-macam perubahan yang berlaku. Oleh kerana manusia ini hidup dan suasana berubah, Umno juga perlu sesuai dengan keadaan itu. Sebarang perubahan seperti penstrukturan itu, jika bersesuaian demi masa depan dan kebaikan parti, boleh dibincangkan. Jika sesuai dan ada manfaatnya, ia boleh dilaksanakan.

Selepas beberapa perubahan dilakukan termasuk memperkenalkan calon kepada perwakilan, apakah Datuk Seri yakin perwakilan akan membuat pilihan pemimpin yang tepat (maksudnya yang benar-benar boleh bekerja).

Muhyiddin:


Bagi saya cara ini juga boleh diadakan. Setidak-tidaknya ahli Umno yang tidak pernah berjumpa pemimpin, dapat melihat mereka dari dekat. Tapi tempoh singkat proses seperti itu tidak cukup sebenarnya untuk menilai seseorang pemimpin sebenar kerana masa terhad. Dari segi soal membangkitkan soal semangat kerjasama, persefahaman, kemesraan, itu baik. Setidak-tidaknya ada peluang bagi semua perwakilan. Patut cukup dengan cara itu, tetapi perwakilan sekarang mahukan lebih daripada itu. Mereka hendak berjumpa di rumahnya, kawasannya. Bagi saya, pendekatan ini baik. Mengenai kempen jahat, zahirnya nampak tenang tetapi calon saja yang lebih tahu daripada ahli biasa. Ini biasalah. Saya tidak mahu menyatakannya secara menyeluruh, tetapi mungkin ada pihak, sedikit sebanyak yang nakal sedikit, buat surat layang, tuduhan macam-macam terhadap calon termasuk diri saya. Tetapi saya yakin dan harap perwakilan tidak akan termakan dengan tohmahan itu walaupun kadang-kadang tohmahan itu ada yang berkesan dan menyebabkan perwakilan terpengaruh kerana mereka tidak mengenali siapa pemimpin sebenar.

Mengenai beberapa hasil kajian berhubung kedudukan calon, ini saya ambil sikap secara terbuka. Sebelum ini ada kajian kata saya di belakang dan hari ini ada yang kata saya di depan. Apa pun, yang penting perwakilan. Kajian ini cuma sekadar sebahagian daripada keperluan akademik. Kadang-kadang penggunaan 'sampling' bagi setiap kajian itu berbeza. Kita pun tak boleh nak pertikaikan hasilnya kerana mereka ada sebabnya. Apa pun yang penting, ia menjadi sebahagian daripada perang psikologi. Dalam kempen ini ada perang psikologi. Kalau orang itu menang, kita sokong, kalau orang itu kalah, jangan sokong dia. Tapi perwakilan ada pemikiran rasional boleh buat pertimbangan dan jangan sangat terpengaruh dengan kajian yang cuma jadi panduan. Apa yang penting, pilihlah pemimpin atas dasar kepemimpinan sebenarnya. Sebab ada sampling ini bukannya perwakilan, tapi orang luar. Kajian itu sebagai menyeronokkan keadaan, jadi orang boleh baca. Pokoknya apa sikap perwakilan. Siapa yang mereka nak pilih dan apakah mereka terpengaruh dengan cerita yang didengari atau pun mereka ada keputusan sendiri dan ada asas pertimbangan yang bijak. Itu lebih mustahak lagi.

Ali:


Saya percaya setiap perwakilan bakal menggunakan pelbagai pendekatan dalam membuat pemilihan nanti. Mereka sudah pasti akan melihat dari pelbagai sudut. Mungkin menerusi satu analisis lengkap misalnya, berdasarkan perkhidmatan dalam parti, atau kriteria lain yang difikirkan sesuai. Apabila kita memperkenalkan kaedah memperkenalkan calon, hasrat kita supaya ia dapat merapatkan lagi hubungan silaturahim antara kedua-dua pihak. Dan ini terbukti berjaya.

Muhammad:


Perwakilan boleh melihat dan mengenali calon yang bertanding menerusi cara itu. Mungkin bagi calon yang baru, mereka kurang dikenali. Bukan salah mereka, sebab mereka baru jadi perwakilan terpaksa ambil masa untuk melihat sama ada mereka ini jenis yang boleh mengotakan apa yang dikata. Tetapi bagi jawatan tertinggi Umno, perwakilan boleh melihat dan menilai prestasi calon itu pada masa lalu. Sudah ada 'track record' masing-masing ketika memegang jawatan sebelum ini seperti ada yang pernah menjadi Menteri Besar. Cuba lihat rekod kerja mereka, semua pembaharuan dan kejayaan yang dibawa. Saya sendiri, sebagai bekas Menteri Besar Selangor, sudah pasti banyak memberi tumpuan kepada Selangor. Bagaimana kita 'membandarkan' orang Melayu di Selangor, meramaikan usahawan Melayu serta menaikkan mutu sukan. Kita ada seperti keluarga adik beradik Sidek, iaitu Razif dan Jalani. Kita beri galakan kepada mereka hingga mampu menjadi juara All England. Apa pun, saya yakin perwakilan dapat membuat pertimbangan sewajarnya iaitu memikir dengan matang dan bijak sewaktu hendak mengundi. Mereka perlu melihat siapakah yang boleh menjaga dan menyelamatkan orang Melayu. Calon manakah yang boleh jadi pejuang orang Melayu.

Bagaimana dengan rasuah politik yang terbukti masih terus melingkari Umno biarpun pelbagai usaha sudah dibuat.

Muhyiddin:


Saya rasa sedih juga sebab ia berlaku. Saya tak nak cerita sebab saya jadi calon. Kadang-kadang ada perwakilan bagi nasihat kepada saya sebagai calon, jangan cakap pasal politik wang. Tapi pendirian saya pasal politik wang sudah lama saya sebut. Pendirian saya masih tak berubah. Kita harap supaya masa depan parti tidak akan rosak. Jangan masih ada yang terpengaruh dengan gejala rasuah politik ini. Yang pentingnya, kita nak jaga nama baik parti dan survival parti. Kita perlu sedar di mana kita sekarang. Kita duduk di satu dahan yang rapuh. Kita diibaratkan berada dalam situasi yang goyah, tak seperti dulu kita dilihat berani dan dipandang penuh hormat. Persepsi masyarakat terhadap kita buruk, macam-macam lagi. Gejala rasuah politik adalah sesuatu yang harus dijauhi kerana salah di sisi agama. Sebagai seorang Islam, kita harus tahu apakah amalan itu disukai atau dibenci agama. Kita harus berpegang kepada prinsip. Proses dalam parti ada, aduan dalam parti perlu dibuat. Saya pernah cadangkan supaya Lembaga Disiplin itu diperkukuhkan dan pegawai penyiasat mesti ditambah dan berpengalaman. Tetapi apa pun, mesti ada inisiatif bagai menangani masalah itu.

Ali:


Itu adalah tanggapan orang. Umno adalah parti yang antirasuah, malah dalam Umno sebenarnya sudah ada sebuah jawatankuasa disiplin yang bertindak menangani permasalahan ini. Sudah tentu jawatankuasa ini mengambil tindakan sewajarnya berdasarkan bukti yang kukuh demi kepentingan parti. Kita percaya dengan integriti mereka dalam menangani sesuatu isu dengan sebaik mungkin.

Muhammad:


Saya fikir, perwakilan mesti faham apabila mereka mahu mengundi satu-satu calon itu, mereka boleh membuat penilaian dan tahu sama ada calon itu ada bagi duit atau tidak. Saya harap perwakilan akan pilih individu yang boleh memberi kepemimpinan yang baik, bukan yang bagi duit. Jika individu itu bagi duit pun dan beliau tidak harus diundi, jadi kita jangan undi beliau. Jangan undi. Kalau saya bagi duit, saya minta orang jangan undi saya. Undi saya kalau saya dianggap boleh perjuangkan orang Melayu. Undi saya jika saya dilihat boleh menjaga bangsa, agama dan tanah air, jaga kepentingan Raja dan pertahankan bangsa. Undi saya kerana peranan yang boleh saya mainkan. Jangan undi saya jika saya beri duit.

No comments: