Thursday, October 16, 2008

Hindraf HARAM tetapi Politik Wang UMNO - HALAL

Berita utama akhbar-akhbar Melayu ialah - Hindraf di isytihar haram.

Kerajaan hari ini mewartakan Hindu Rights Action Force (Hindraf) sebagai sebuah pertubuhan haram, satu tindakan yang menetapkan penglibatan sesiapa juga dalam pertubuhan itu merupakan satu kesalahan dari segi undang-undang.
Dalam satu kenyataan, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, perintah itu dibuat hasil daripada pemantauan dan penyiasatan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) semenjak pertubuhan berkenaan ditubuhkan.Bagaimana dengan politik wang yang menjadi budaya tegar dalam UMNO dulu, kini dan selamanya?
Bila pula rasuah yang dikategorikan sebagai 'politik wang' ini difatwakan HARAM oleh alim ulamak Hadhari dan glokal UMNO? Apakah tiada yang haram selagi matlamat menghalalkan cara?
Dengan lengkapnya sumpah R.A.H.M.A.N dalam warisan kepimpinan UMNO, mungkinkah selepas Najib menjadi presiden UMNO, maka UMNO hanya tinggal nama dalam lipatan sejarah?
Baca keluhan Dr. Asyraf Wajdi Dasuki yang kalah pemilihan ketua pemuda UMNO Tumpat dengan seseorang (seperti mana yang di dakwa rakan baiknya, Mufti Perlis) sebagai pemuda yang tidak lulus SPM, bekerja sebagai penyeludup beras dan penagih ubat batuk.
Tapi apakan daya hari ini budaya dalam UMNO begitu mengakar bahawa duit adalah segala-galanya. Perhitungan pemilihan bukan sangat kepada karisma dan wibawa pemimpin tetapi bergantung kepada berapa banyak duit yang ditaburnya. Saya kalah kepada lawan yang ditaja bahagian kerana mudah dicucuk hidungnya lantaran tidak berpelajaran dan kerjanya diragui. Mulanya saya agak ragui dari mana wang yang dibelanjakannya.
Namun ramai yang maklumkan bahawa lawan saya bukannya beliau tapi pimpinan bahagian yang takut dengan bayang-bayang sendiri seolah2 jika saya menang akan mengganggu-gugat kedudukan mereka satu hari nanti. Akhirnya mereka sanggup melakukan apa sahaja memastikan kekalahan saya.


Sejak daripada musim pencalonan sehinggalah kepada pemilihan, ramai perwakilan yang mendakwa menerima sogokan daripada RM50 hinggalah RM100 seorang. Jumlah perwakilan semuanya 438 orang mewakili 146 cawangan. Cuba bayangkan berapa yang dihabiskan untuk membeli undi mereka ini. Malah ada yang menerima sogokan beberapa kali dan bukannya sekali. Ada satu cawangan yang memberitahu saya menerima RM600 untuk diberi kepada perwakilannya.
Dua malam terakhir adalam malam kemuncak sogokan diberikan.

2 comments:

raja said...

UMNO HARAM BOLEH JADI UMNO BARU DAN DENGAN INI HINDRAF HARAM JADI HINDRAF BARU.

balan said...

I think there's nothing to haramkan as HINDRAF is already illegal.

Being a Indian Malaysian myself, i don't agree with Hindraf. They accuse UMNO of everything, that's fine but they go on to say things like 'Ethnic Cleansing' 'Muslim Terrorist' in their memorandum is what i see as not acceptable at all, even to me, a moderate Indian Malaysian.

Like everyone else, HINDRAF stoked the emotion of Indians by using temples and Tamils schools.

For further analysis on Hindraf, please visit my blog (Sept/October archive)

http://balankumarpremakumaran.blogspot.com/