Thursday, March 27, 2008

Laman Warkah Untuk PM Sekadar Bersawang?


Sudahkah anda melawat Warkah Untuk PM?
Laman web ini dilancarkan oleh Najib pada 1 Mac lalu.
Tertulis di muka pertama laman web.
Please provide valid e-mail address and phone number
so as not to miss your opportunity to get response from PM
Dengan kekalahan besar BN dalam pilihanraya kali ini, mungkin PM tidak perlu lagi membaca mesej-mesej yang dihantar. Mesej dari pengundi sudah cukup kuat untuk PM mengundur diri dan pencen.
Laman web yang dibangunkan untuk kempen pilihanraya ini mungkin sekadar bersawang.
Kali terakhir berita mengenai laman web ini, setelah tiga hari sebanyak 2,229 mesej diterima. Sesudah sebulan, tiada statistik terbaru dan tiada disiarkan mesej-mesej di laman web tersebut untuk tatapan. Mungkin terlalu banyak mesej mengutuk dari yang lain.
Saya turut menghantar mesej, "Bila mahu berundur?"
Masih belum mendapat jawaban
Warkah Untuk PM Terima Sambutan Menggalakkan Orang Ramai

PUTRAJAYA,
5 Mac (Bernama) -- Laman web khas -www.warkahuntukpm.com.my- untuk Perdana Menteri meneliti sendiri pendapat umum telah menerima sambutan menggalakkan dengan sejumlah 2,229 mesej diterima dalam tempoh tiga hari sejak ia dilancarkan.
Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata sejak dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Sabtu lepas, maklum balas itu memberi petunjuk orang ramai yang begitu berminat dan bersemangat, yang antara lain ingin turut sama memperbaiki pengurusan sistem penyampaian awam, jika tidak pun perkhidmatan awam itu sendiri.
"Sebahagian daripada mesej-mesej ini tidak dinafikan mengingatkan kepada aduan-aduan orang ramai sebelum ini, yang intipatinya mahu supaya ia ditangani dan memerlukan perhatian kami untuk mengusahakan pembaikan dan melakukan lebih banyak pembaikan."
"Bagaimanapun, terdapat juga yang mengemukakan pandangan berwawasan dan cadangan-cadangan, yang kami sambut baik kerana ia boleh diusahakan dan baik untuk dilaksanakan," katanya dalam sidang akhbar untuk memberikan nasihat mengenai langkah-langkah yang perlu diambil perkhidmatan awam di sini hari ini.
Beliau berkata 76.93 peratus daripada mesej-mesej yang diterima adalah positif, 12.43 peratus negatif dan 227 mesej adalah berkecuali dengan mesej-mesej diterima daripada warga emas, kakitangan kerajaan, rakyat Malaysia yang berada di luar negara dan syarikat-syarikat.
Mohd Sidek berkata isu pendidikan mencatatkan senarai paling tinggi dengan 242 mesej dan isu-isu berkaitan jenayah, kenaikan harga, Imeigresen dan pendidikan akan ditangani segera.
"Tindakan susulan dan pelaksanaan adalah sangat penting, ini merupakan niat kerajaan untuk memastikan semua mesej yang kami terima akan diambil tindakan susulan. Perkara ini (mesej-mesej) akan diberikan kepada Perdana Menteri, sekurang-kurangnya bahagian ringkasan, dan beliau akan menentukan isu-isu yang akan ditanganinya sendiri terutamanya isu-isu besar yang menjadi isu dasar," katanya.

2 comments:

zizie ali said...

saya belum lawat lagi.sekian. sekadar makluman. heh heh

ck said...

Honestly, i did want to post something to our PM just before election but deep down in my heart i know it is for show only.

Better for me to post something here to say what i want to say from my heart and at least i am sure someone may read it though i don't need any response or reply.

The recent new Cabinet set up by our PM really make me want to puke and this is why;

Why MM Taib is IN, the guy who don't know English but know Money in english hahaha!

New Home + Internal Affairs Minister who say don't know (more like don't care) when ask if he is prepare to ask the government to release the ISA detainees of the 5 Hindraf members. Aiya, he is just a yes man la. I remember he just ehcoed what his ex-boss Tun say on all foreign policies.

The law minister Mohd Zaid can suggest to the Government to apologize to Tun Salleh. Good gesture but can he do it? Better get ex-PM Tun to apologize if real injustice is done to that poor fellow Tun Salleh but i doubt he can la

To me the new Cabinet is just an exercise of filling up the "vacancy" but i know who is the real person who is calling all the shot.

The only exception is Abdul Shahrir Samad and i only hope he can really be given a free hand to reform his ministry.

If there is no drastic changes and if all these new Cabinet ministers just for show only then i would be really feeling Sad for Malaysia.

I will then term Malaysia as the new "NATO" in this region, "No Action Talk Only"

Talk is cheap anyway hehe