Friday, July 20, 2007

PM Makan Sedulang Dengan Marhaen!

Hari pertama saya masuk pejabat Dubai Internet City (DIC) dalam tahun 2000, terpampang beberapa kata-kata hikmat terpampang di dinding. Waktu itu DIC baru beroperasi dan pejabat sementara itu masih tidak lengkap.
Salah satu kata-kata itu ialah, “In the race of excellence there is no finishing line” dan dibawahnya satu nama ‘Mohamed bin Rashid Al Maktoum’.
Sebagai seorang yang masih baru, nama itu tidak memberi apa-apa makna atau keistimewaan kepada saya. Lantas bertanya salah seorang rakan sekerja (Arab tempatan) yang nampak berbangga dan seakan memperlekeh saya kerana tidak kenal siapa lelaki tersebut.
“Itulah Putera Mahkota Dubai, de-facto emir Dubai yang mencetus idea mengenai DIC!”
DIC adalah salah satu inisiatif awal Sheikh Mohamed, yang juga dikenali sebagai Sheikh Mo. Sepanjang bersama DIC, saya selalu mendengar Sheikh Mo berada di pejabat kami tidak tentu masa, malah turut menjengah kawasan pembinaan kampus DIC di waktu malam. Beliau datang sendiri dengan kereta yang dipandu sendiri, satu yang masih dilakukan sehingga kini untuk meninjau pelbagai projek. Saya belum pernah melihat beliau diiringi oleh pengawal (atau UTK) secara dekat, mungkin dari jauh.
Dalam satu temuramah, Sheikh Mo berkata yang beliau tidak perlukan pengawal peribadi dan police riders kerana ‘Dubai adalah selamat dan saya tidak bimbang dengan keselamatan!”
Memang diketahui umum yang Sheikh Mo adalah seorang yang kuat bekerja dan mempunyai wawasan yang besar mengenai pembangunan masa depan Dubai. Dari DIC, lahirlah pelbagai projek lain yang menjadikan Dubai sebuah kota kosmopolitan yang paling pesat membangun ketika ini.
Ketika ini juga, Sheikh Mo adalah Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE dan Emir Dubai setelah kekandanya, Sheikh Maktoum meninggal dunia awal tahun lalu.
Biografi beliau boleh didapati di http://www.sheikhmohammed.co.ae/
Sebaik Sheikh Mo dilantik sebagai Naib Presiden dan PM UAE, banyak perubahan yang beliau lakukan di peringkat persekutuan. Malah sebagai Emir Dubai, beliau juga terus secara drastik mengubah Dubai ke arah yang lebih maju dari segi prasana (terutama jalanraya dan pengangkutan awam), undang-undang dan perlaksanaan projek hartanah untuk rakyat tempatan. Beliau juga memperbaiki kondisi kerja untuk buruh-buruh yang menjadi tunjak utama pembangunan.
(Warganegara UAE mendapat pelbagai kemudahan, belanja perkahwinan, tabung perumahan dalam RM1 juta sekeluarga, pendidikan percuma ke peringkat Phd, perlindungan kesihatan, insuran diseluruh dunia dan lain-lain yang menjadikan demokrasi yang ingin dibawa oleh Amerika seakan tidak begitu bererti bila rakyat dijaga sepenuhnya!)
Komposisi jemaah menterinya menunjukkan betapa Sheikh Mo begitu yakin dengan mereka yang masih muda, mempunyai kelulusan akademik yang baik serta berpotensi dalam mengendalikan kementerian masing-masing. ‘Monitong system’ juga dibuat dalam memastikan para menterinya melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan.
Sebagai PM, Sheikh Mo melawat keseluruhan UAE, terutama kawasan pedalaman. Seperti biasa, beliau turut membuat lawatan mengejut ke beberapa pejabat kerajaan dan sekolah.
Dalam satu lawatan mengejut ke mahkamah sebuah emiriyah, Sheikh Mo datang lebih awal dari hakim dan pekerja yang kebetulan memang biasa untuk datang lewat. Banyak aduan mengenai kelewatan kes yang seakan satu perkara biasa dan budaya tempatan. Beliau segera mengarahkan hakim tersebut diberi tindakan displin dan mengetatkan peraturan mahkamah. Ini juga bukanlah satu perkara luar biasa dilakukan.
Baru-baru ini beliau membawa kesemua anggota kabinet UAE untuk bermesyuarat di emiriyah Fujairah dan bermalam di sebuah Rumah Rehat di kampung Dadna. Beliau turut membawa jemaah kabinetnya belayar di Teluk Oman untuk mengingatkan para menteri tentang kehidupan generasi dahulu. Kemudian sama-sama mandi di sebuah wadi!
Selepas bersolat jumaat di sebuah masjid kampung, seorang nelayan rakyat tempatan yang dalam kegembiraan bertemu dengan Sheikh Mo, menjemput beliau untuk makan tengahari di rumah. Pelawaan itu di sambut oleh Sheikh Mo dan kesemua jemaah kabinet lelaki makan berkongsi dulang dengan marhaen di sebuah rumah kampung. Dari gambar yang tertera di akhbar dan TV, rumah itu kecil sahaja. Bahkan Sheikh Mo begitu berselera menjamah makanan masakan orang kampung!
Sheikh Mo mempunyai bakat dan aktif dalam sukan dan pernah menjadi juara menunggang kuda ‘endurance’ dunia. Selain itu Sheikh Mo adalah seorang penyair yang diakui hekebatan kreativitinya.
Sebaik menjadi PM, beliau menerbitkan sebuah buku yang dianggap penting dalam melihat wawasan seorang pemimpin baru Arab. Buku berbahasa Arab yang mengandungi 13 bab tersebut, “Wawasanku – Cabaran dalam Memburu Kecemerlangan’ memperincikan pembangunan luar biasa Dubai. Disamping memaparkan wawasan beliau yang menggerakkan kejayaan gemilang dalam merubah UAE dan Dubai sebagai pusat ekonomi dan kewangan dunia.
Menurut ramai pengulas, buku tersebut adalah salah satu buku terpenting yang diterbitkan di Timur Tengah sepanjang 50 tahun lalu. Penekanan terhadap pembangunan mengisi keseluruhan wacana termasuk strategi menghadapi globalisasi.
Ditulis secara santai dalam membicarakan subjek yang rumit seperti wawasan, kepimpinan, pengurusan negara, pengembangan kepakaran dan modal insan untuk menrealisasikan pembangunan negara.
Sheikh Mo menggunakan penglibatan harian secara peribadi beliau dalam pelbagai projek sebagai asas kerjanya sebagai PM. Pengalaman langsung beliau dalam menangani cabaran serta panduan yang diberikan kepada kepimpinan bawahan menjadikan kandungan buku ini begitu terserlah dalam menerangkan mengenai proses pembangunan dan pemodenan UAE.
Sheikh Mo boleh sahaja dianggap pemimpin baru dunia Islam yang boleh dijadikan role model. Malah buku beliau sesuai buat semua muslim, terutama pemimpin negara-negara Islam yang boleh mempelajari strategi dan perlaksaanan yang berjaya mengubah Dubai dalam waktu yang singkat.
Buku versi Inggeris akan diterbitkan tidak lama lagi.
Sesungguhnya rakyat UAE dan ekspatriat yang menumpang berteduh di UAE memang bertuah mempunyai seorang pemimpin segigih dan sehebat Sheikh Mohamed bin Rashid Al Maktoum!

No comments: